25.03.2016 | 15:06

«Марафон актуальних професій» у Новопсковському районі продовжив свій марафонський біг Днем професій ресторанного бізнесу та громадського харчування. Захід відбувся 22 березня у двох віддалених сільських школах: Танюшівській ЗОШ І-ІІІ ступенів та Можняківській ЗОШ І-ІІI ступенів. Для учнів цих шкіл презентували професії: кухаря, офіціанта, бармена та продавця продовольчих товарів.

Сфера ресторанного бізнесу та громадського харчування багатогранна та різноманітна. Кухар, кондитер, офіціант, бармен, буфетник, продавець, пекар – всі ці професії відносяться до цієї сфери. Вона об’єднує різні підприємства, які відрізняються виконавчими функціями в приготуванні і реалізації страв, обслуговуванні населення – їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари та інші.

Немає такого місця на землі, щоб люди не користувалися послугами кулінарів. На заводі і в школі, в театрі і в будинку відпочинку, на борту літака або океанічного лайнера, під землею і просторах космосу від роботи кухаря залежить труд, відпочинок, навчання, здоров’я мільйонів людей.

Під час презентації діти, затамувавши подих, дивилися як вправно, орудуючи кухарським інструментом, майбутні кухарі – учні ІІІ курсу професійного аграрного ліцею, нарізали овочі, шинкували капусту, змішували інгредієнти. Їх рухи були такими швидкими, спритними, що вже вмить до уваги глядачів були представлені готові, естетично оформлені страви. Ще більшу насолоду учасникам заходу приніс перегляд фільму з описом професії «Кондитер». Смачні ласощі виготовлялися руками кондитерів і кожен із присутніх в залі мріяв про те, якби скуштувати смачного шоколаду чи тістечка.

Наступним етапом у проведенні презентації був яскравий виступ агітбригади «Ритм», яка презентувала школярам Новопсковський професійний аграрний ліцей, розкрила значення представлених професій у музичному оформленні. До уваги глядачів вони запропонували сервірування столів, познайомили з технологією приготування національних блюд: вареників та борщу.

Про переваги здобуття робітничих професій, навчання у Новопсковському професійному аграрному ліцеї учасникам докладно розповіла заступник директора з навчально-виховної та соціальної роботи С.В.Шелест. Також Світлана Василівна запросила старшокласників відвідати День відкритих дверей Новопсковського професійного аграрного ліцею.

Маємо надію, що серед учасників презентації були дійсно ті, які після цього заходу присвятять себе кухарській справі, стануть справжніми майстрами кулінарного мистецтва та даруватимуть оточуючим насолоду і позитивні емоції.

Розмаїття професій, пізнання власних здібностей і можливостей, потреби сучасного ринку праці та ще чимало питань, які треба зважити і обміркувати майбутнім випускникам при виборі професії.

Після участі в заході школярі зрозуміли, що навчання, вміння працювати над собою, віра в свої сили допоможуть обрати той шлях, який буде сприяти реалізації власних здібностей з найкращого боку. Такі форми профорієнтаційної роботи, як «Марафон актуальних професій», дають учням необхідні знання щодо майбутнього професійного самовизначення, надають можливість переконатись у доцільності оволодіння певною професією відповідно до вимог сучасного ринку праці, розкривають можливості їх здобуття у відповідних навчальних закладах з подальшим працевлаштуванням на конкретних підприємствах.